RADIO VOCATIV

marți, 20 martie 2012

Din jurnalul evenimentelor literare / pâş, pâş, pâş, peste tot pe furiş

Miercuri , 14 martie 2012, o zi deosebită pe care am petrecut-o  în compania prietenilor mei de suflet  - poeţii George Gîtlan şi Mălina Constantin - în Piteşti, oraşul lalelelor. Vă întrebaţi probabil ce căutam acolo? Am răspuns invitaţiei scriitoarelor Ilzi Sora, autoarea volumului de proză scurtă - "Castele în Spania. Belgianca", Editura ,,Timpul’’ şi Marilena Lica-Masala, "Asasinarea unui deceniu de iubire"(eseu dramatic în cinci acte), scriitoare pe care am avut onoarea să le cunoaştem la o întâlnire privată, muzical - literară ce a avut loc, cu putin timp în urmă, în casa familiei Tolbaru, iubitori ai sufletelor şi cuvintelor frumoase. 
Cea de-a treia carte lansată aparţine doamnei Steluta Istratescu, "Matriosca" (nuvele), un pedagog apreciat de colegii, prietenii şi elevii săi, un pedagog care a instruit generaţii de elevi învăţându-i limba engleză. 

Mirela trebuia să ni se alăture, fiind invitată să cânte la eveniment. Dumnezeu a fost mărinimos dăruindu-i, pe lângă frumuseţe fizică şi sufletească şi o voce pe măsură.  Din păcate starea sănătăţii nu i-a permis să fie la acel eveniment care a avut loc în sala Ars Nova a Centrului Cultural Pitesti, prin amabilitatea domnisoarei director Carmen Dumitrache
Moderatorul evenimentului a fost doamna Marilena Lica-Masala, autorul cărţii "Asasinarea unui deceniu de iubire"(eseu dramatic în cinci acte). Cu un aer degajat, într-o ţinută elegantă, cum rar am întâlnit la asemenea evenimente culturale, distinsa doamnă a reuşit să îmbine delicateţea feminină, cu siguranţa omului de afaceri, stăpân pe el, sobru care stârneşte invidie, o combinaţie ca o radiografie fidelă a Pitestiului, oraş ce  a născut mari personalitaţi: făuritorul României interbelice- I.C.Brătianu; Ion Antonescu, Ion Trivale- critic literar şi traducător, Ion Minulescu etc. Iată cum nici de această data Piteştiul nu capituleaza în faţa calităţii, indiferent de domeniul unde aceasta o cere.
 Segmentul muzical a fost asigurat de doi tineri talentaţi,  acompaniaţi la pian de doamna Ilzie Sora. Tânăra  Nermin-Sarah Al Samman Al Madani a interpretat ,,Ave Maria''. O voce limpede, cu vibraţii profunde, o voce  bine antrenată, puternică, ce nu a avut nevoie de microfon, a reuşit  să persuadeze,  printr-o interpretare desăvârşită, transmiţând celor prezenţi la eveniment,  că muzica poate ajunge cu uşurinţă la destinatar, dacă este dăruită din sufletul.  Cea de-a doua piesă, interpretată la flaut de Nermin, a fost aleasă din repertoriul compozitorului italian  Giulio Caccini. Un singur cuvânt ar putea reda superlativul absolut: superb. Fiecare notă plutea sensibil, trecând dincolo de senzorii  celui care a simţit notele curgând, ca o ploaie de vară, ca o cascadă de flori, ca un madrigal, bine regizat din umbră de un dirijor talentat. Un alt moment muzical ne-a fost dăruit de Lucian Şerbănică, vioară, acompaniat la pian de aceeaşi doamnă Ilzie Sora- care a interpretat piese aparţinând compozitorilor Jules Massenet si Meditation. Vioara, strunită cu abilitate şi sensibilitate artistică a pus în valoare talentul tânărului.

Au luat cuvântul, vorbind despre cărţile nou apărute, oameni de cultură ai Piteştiului, amintesc aici pe dl. Marius Chelaru, scriitor şi critic literar,  invitatul de onoare venit din Iasi,  reprezentantul editorului iesean al celor trei carti; Matei Varodi (regizor, "Al. Davila", Pitesti), Mihai Ghitescu (decanul de vîrsta al Fundatiei "Liviu Rebreanu",Pitesti), Aurel Sibiceanu (scriitor, publicist, Pitesti), Gabriela Zavalas-Anghel (scriitor, publicist, Bucuresti), Marin Ionita (scriitor, publicist, Pitesti), Adela Aldea (traducator, prof. univ.), Vasile Ghitescu (om de cultura, Pitesti), Vasile Ghilencea (scriitor, vicepresedinte al Ligii scriitorilor din România, Pitesti), Simona Feteanu (publicist), Constantin Mîndruta (epigramist), Florin Zăvoianu (epigramist).
Textele au fost lecturate de actorii Doina Ghitescu ("Ciocîrlia", Bucuresti), Luminita Borta (teatrul "Al. Davila", Pitesti), Florin Dumitru (teatrul "Al. Davila", Pitesti) si Cristina Ciupercescu (teatru de amatori, Bucuresti.
Carismatica actriţă Doina Ghiţescu a trăit fiecare rol jucat, intrând în pielea protagonistului, ea a încercat să devoaleze caracterul personajelor cu măiestrie, interpretând cu pasiune,  dăruire şi  naturaleţe. Reuşeşte să particularizeze individul din societatea românescă, surprinzând defectele acestuia în anumite situaţii. Spontaneitatea şi umorul surprind plăcut spectatorul care asistă cu încântare şi bucurie la spectacolul dat de simpatica actriţă.

Pariu pe Prietenie

Pariul pe Prietenie nu este atât de faimos şi de indestructibil pe cât cred optimiştii şi nici atât de îngrozitor pe cât susţin pesimiştii.  Dar ceea ce nu i se poate tăgădui este buna lui intenţie şi nu e nevoie ca întreg universul să se înarmeze ca să-l strivească, de ajuns un abur sau o ploaie mai specială. Iar dacă l-ar strivi, ar deveni de zeci de ori mai nobil decât cel care-l ucide.

Duminică, 25 martie 2012 de la ora 18:00 Pariul pe Prietenie are pentru dumneavoastră următorii invitaţi: Alma Nicole, George Liliac şi Eugen Avram, iar în cadrul segmentului literar: Andreea Vraja, Cătălin Bolohan şi Alex Turcu.

Locaţie:
Mojo Club, Bucureşti, strada Gabroveni nr. 14, punct de reper Bd. I. C. Brătianu, vis-a-vis de Magazinul Cocor.

Intrarea liberă şi nu se fac rezervări telefonice.
Share |