RADIO VOCATIV

miercuri, 7 noiembrie 2012

Maria Nagy la Pariu pe Prietenie




Pariu pe Prietenie, duminică 04 noiembrie 2012, în Clubul Mojo, un alt invitat special - Maria Nagy - fata din Remetea, de pe malul Mureşului, Harghita, a cărei voce a fost prima dată remarcată de Adrian Păunescu. Cenacul Flacăra este rampa de lansare a Mariei Nagy, scena unde au debutat mulţi alţi muzicieni de valoare.

Sorin Teodoriu deschide evenimentul şi urează bun venit Mariei. La masa ei se află Tatiana Ojog şi Daniela Soare. Povestea începe să se deruleze, publicul află detalii despre ea ori îşi aminteşte lucruri şi fapte care au fost nu de mult. Maria Nagy, cu o sinceritate debordantă, povesteşte despre ea şi despre cariera din România, singura ţară unde se simte iubită, apreciată, admirată.

,,Maria nu a fost niciodată apropiată de folk, de muzica soft, ea a fost atrasă de rock'', intervine Teodora Ionescu, provocând-o pe Maria la dialog. Curiozitatea celor care au cunoscut-o atunci şi care o revăd acum, a făcut din Maria o carte deschisă: ,,datorită naşterii surorii mele, Magdalena, al treilea copil în familie, mama a primit o mie de lei, iar tatami-a cumpărat un acordeon'', îşi începe Maria povestea. ,,Mai târziu ne mutăm în Miercurea Ciuc şi mama îmi cumpără o chitară. La ambele instrumente am învăţat singură să cânt, iar în 1976 am participat la Festivalul Muzicii Tinere împreună cu Folk Group 5.''

Aflăm că în 1978 a fost selecţionată de Adrian Păunescu, împreună cu Folk Group 5, pentru ,,Antena vă aparţine'', emisiune care promova tinerele talente româneşti. În vara aceluiaşi an apare pentru prima dată la Cenaclul Flacăra, alături de Arpad Domokos, în faţa a 30.000 de spectatori pe stadionul Republicii din Bucureşti. Cântă piesa ,,Fericire de împrumut'', Adrian Păunescu recitând versurile, aşa cum obişnuia să facă şi o melodie a Mariei Tănase - publicul este cucerit de Maria Nagy.

Profitând de prezenţa domnului Doru Stănculescu, Maria mărturiseşte: ,,Îmi amintesc de valorile din jurul meu, admiram acei oameni din umbră... şi vorbele lui Doru Stănculescu, când am spus, conştientă fiind de nepriceperea mea în domeniul folkului: - Oh, Doamne, ce proastă sunt! el mi-a zis : ,,Maria, tu nu eşti proastă, eşti necunoscătoare''.
Momentele muzicale oferite de partenerii Pariului pe Prietenie au fost la înălţime. ,,Du-mă acasă măi tramvai'', într-o interpretare inedită a fomaţiei ,,Fox Studis'' , a fost una dintre surprizele muzicale ale serii, o piesă de succes a anilor '80.

Maria a cântat Heartache împreună cu Marius Ojog (Fox Studis) şi un cântec nou, în curs de pregătire.
Andrei Păunescu a fost şi rămâne unul dintre admiratorii Mariei Nagy. A venit şi în această seară în care şi-au amintit de perioada frumoasă a anilor '80, de începuturile carierei muzicale ale Mariei, de cântecul pe care Andrei l-a învăţat în limba maghiară, de dragul ei, la vârsta de 12 ani. Au cântat împreună acea melodie, publicul fiind amuzat de faptul că Maria nu ştia versurile decât în limba română, iar Andrei cânta relaxat în ungureşte.
Versurile lui Valeriu Sterian au fost animate de interpretarea actoricească a Teodorei Ionescu alături de Cantos. Trupa Cantos, adică ¨Codruța Lojewski (flaut) şi Mihai Lojewski (chitară şi voce), oameni extrem de sensibili, au oferit câteva cântece extraordinare.
Din nou povestea Mariei ... aflăm cum a învăţat limba română, la o familie din Bucureşti, făcând cafea şi ştergând praful din casă, mai târziu cum îşi câştigă existenţa la ICRAL Berceni, când s-a mutat în Bucureşti şi alte lucruri simple care au impresionat publicul. A urmat un dialog excepţional între Maria Nagy şi Clara Mărgineanu şi nu pot uita întrebarea pe care Clara a rostit-o la sfârşit: - Maria, vrei să fiu sora ta?
,,Am înţeles că aţi făcut Şcoala Populară de Artă, la ce clasă?'' întreabă Andreea Vraja. MN: ,,La clasa doamnei profesoare Florica Orăscu. Am fost colegă cu Gabriel Dorobanţu şi Natalia Guberna''.

Proiect Tivodar, cu Ştefan Tivodar (chitară şi voce), Ioana Purcarea (voce), Alex Nichita (vioară) a încântat aripa tânără prezentă la eveniment. Prietenii mei, studenţi la jurnalism, au fredonat împreună melodii îndrăgite. Remarcabilă mi s-a părut piesa ,,Ştiu'', piesă pentru care felicit Proiectul Tivodar!

,,Arhimede şi soldatul'', autor Radu Stanca, se numeşte poezia recitată de Alex Turcu. Impresionante versuri, minunată interpretare!

Maria îşi continuă povestea vorbindu-ne despre plecarea la Cairo, despre turneele organizate de Teatrul Mic, unde a cântat alături de Nicu Alifantis, Mirabela Dauer, Marina Voica, Cornel Constantiniu, Gil Dobrică, Laurenţiu Cazan, despre compromisurile făcute pentru a putea cânta muzica pe care o dorea, muzica potrivită ei: rock-ul. Am aflat multe lucruri despre omul Maria Nagy, despre întâlnirea cu soţul ei, despre căsuţa construită în Ungaria, despre fiica sa, în vârstă de 15 ani, care studiază pianul.
Maria a fost extrem de impresionată de familia venită din Galaţi special pentru ea, Sorin a chemat-o pe Tincuţa David alături de Maria, la fel şi pe Olivia Cristina Sima, de la Radio România Internaţional şi pe Mihai Bogatu, de la Casa de Cultură Preoteasa.
A fost alături de Maria Nagy şi Jonathan David, care a cântat cum cântă el de obicei, vocea şi muzica ating întotdeauna oamenii din public şi atunci urmează primul biss, al doilea... Bravo Jonathan!

Momentele open stage au încheiat seara dedicată Mariei Nagy. Au recitat Ştefan Ciobanu, Claudia Minela şi din nou Teodora Ionescu.

Un om, un destin, o culoare aprinsă în decorul muzical al anilor '80, lumină rămasă în sufletele românilor care au iubit-o pe fata din Remetea (şi încă o iubesc) care au apreciat dinamismul şi vocea uşor răguşită a Mariei care încă vibrează, care încă are de dăruit cântece publicului român.

,,Dacă noi, sărmane umbre cu ceva v-am supărat, tot ce aţi văzut aici, voi să credeţi c-aţi visat şi povestea plicticoasă, că-i un vis să socototiţi, oameni buni, nu ne-osândiţi, o s-o facem mai frumoasă.'' (William Shakespeare). Mulţumim Teodorei Ionescu pentru aceste versuri cu tâlc, versuri de final.

C&M

.

























Share |