RADIO VOCATIV

miercuri, 6 februarie 2013

,,Himere'' la Pariu pe Prietenie - poezie & fotografie


O nouă provocare la Pariu pe Prietenie prin poeziile create ad-hoc inspirate de expoziţia foto ,,Himere'', realizator Simona Andrei, căreia îi mulţumim pentru participare şi onoarea de a fi alături  de noi, într-un mod  propriu, minunat, o prezenţă zâmbet, un spirit creator în arta fotografică.



Mojo Club Music, o nouă seară a evenimentului Pariu pe Prietenie, duminică 3 februarie, o seară în care literatura s-a impus prin provocarea participanţilor la eveniment în a crea pe loc versuri, inspirate de expoziţia de fotografie alb - negru ,,Himere'', o artă care transmite mesaje prin surprinderea unor imagini speciale,  autor Simona Andrei. Am găsit multă poezie şi rafinament în fotografiile expuse unde viaţa este surprinsă în diverse ipostaze, reflecţie redată de chipul omului, de trăsăturile evidente ale anumitor părţi anatomice, acolo unde viaţa vibrează, meditaţia se impune într-o tăcere asurzitoare, jocul mâinilor  cântă, mângâie, plânge, iubeşte, acolo unde până şi moartea se mişcă, transmite, trupul fiind în armonie cu lumina sau semiobscuritatea, fiecare imagine având povestea ei, empiricul, ludismul formelor, o pace şi o resemnare a omului cu spiritul.

Radu Popa
Raluca Neagu
Claudia Minela
Ştefan Ciobanu
Andreea Alexandra Vraja
Raluca Neagru

monocromă


azi dărâm soarele
am nevoie de flirtul cu noaptea
nu înţelegi
cârtiţele păstrează două lumi între pleoape
aşa văd prin tine

întunericul e un blestem
din care mă hrănesc
stelele arse mi le tatuez pe umeri
pentru că pot şi nimeni nu are curajul
să oprească o himeră

lumea monocromă
este o lume întoarsă pe dos
ţi-am oprit un loc


Radu Popa

aşteptări decupate



prin alb îţi văd culori întinse lungi
prin negru sunt sentimente trecute
prin noi se scurg zăpezi şi ploi violente
am venele percutate de plecarea ta
erai acolo îmbrăcată în masca propriei tale fiinţe
şi toţi corbii luceau spre soare ca suliţe perfecte
un tren şuieră la stânga
în dreapta bagajul vechi mâncat de timp


prin negru chem paşii plecaţi în grabă
prin alb desfac sertare ale pozelor neprintate
un fir din puoverul tău se lăfăie în fotoliu
am capul plin de băuturi cu aromă de scorţişoară
taci taci taci
mi-am mutat ochii spre fiecare gară din oraş
aştept fluierături violente
un parfum negru
un picior alb
prin alb vedeam un viitor abstract
prin negru simţeam un trecut
plecat la vânătoare de remuşcări



Claudia Minela

mîini împletesc alb şi negru


mâinile s-au desprins de trup
şi frunze roşii mi-au răsărit din braţe
într-o primăvară fără soare
doar un fir de lumină pierdut pe fereastra închisă
îmi încălzeşte palmele
acolo unde linia vieţii s-a împreunat cu linia tăcerii
într-o singurătate oarbă
acolo unde moartea zace agonică
până în clipa în care mă bate pe umăr
şi mă invită la o plimbare
între alb şi negru



Ştefan Ciobanu
(inspirat din filmuleţul jocului de mâini, al aceleiaşi autoare, Simona Andrei)

ce este liniştea?


liniştea este
tot un fel de strigăt
în care poţi urmări
contururile alergând
în slow motion spre
jocurile degetelor noastre
şi nimic nu ne mai sperie  atunci
suntem împreună singuri
alergăm pe câmpiile din cameră
căreia i-am acoperit  ochii
cu o eşarfă


Andreea Alexandra Vraja
şi&şi

Şi noaptea ne-a pătruns pe amândoi....
Eram cuprinşi într-o surprinsă-nbrăţişare
Şi unghiile-mi cleioase îţi zvâcneau pe spate
Scrâşneam din dinţi ca o leoaică în turbare
Ca un berbec atins de flăcări
Şi te purtam într-o neantă visare
Către exaltare, printr-o prinsoare
Cu noi semne de exclamare!!!





ave prieteni
C&M

,,Aplauzele şi vorbele frumoase de la Pariu pe Prietenie, să nu lipsească...'' Sorin Teodoriu

,,...să îi stresaţi pe cei de pe scenă, să vă înghesuiţi să urcaţi acolo, pentru a fi  la rândul vostru  deranjaţi de cei din sală, dar acel deranj frumos, ştiţi voi la care mă refer. Aplauzele şi vorbele frumoase de la Pariu pe Prietenie să nu lipsească iar invitaţii să se simtă cel mai bine cu putinţă...''. (Sorin Teodoriu).
Dacă mesajul părintelui acestui eveniment, Sorin Teodoriu, a prins sau nu viaţă, doar publicul şi invitaţii o pot spune.

Mojo Club Music, o nouă seară a evenimentului Pariu pe Prietenie, duminică 3 februarie, o seară în care literatura s-a impus prin provocarea participanţilor la eveniment în a crea pe loc versuri, inspirate de expoziţia de fotografie alb - negru ,,Himere'', o artă care transmite mesaje prin surprinderea unor imagini speciale,  autor Simona Andrei. Am găsit multă poezie şi rafinament în fotografiile expuse unde viaţa este surprinsă în diverse ipostaze, reflecţie redată de chipul omului, de trăsăturile evidente ale anumitor părţi anatomice, acolo unde viaţa vibrează, meditaţia se impune într-o tăcere asurzitoare, jocul mâinilor  cântă, mângâie, plânge, iubeşte, acolo unde până şi moartea se mişcă, transmite, trupul fiind în armonie cu lumina sau semiobscuritatea, fiecare imagine având povestea ei, empiricul, ludismul formelor, o pace şi o resemnare a omului cu spiritul.
După o prezentare succintă a expoziţiei de fotografie urmează un moment folk - Adrian Lupu Marius.,,ea vrea să fie'', ''declaraţie eminesciană'', ''Viu'', ''A mai trecut'' (,,A mai trecut din nou o iarnă/ afară-i iarăşi vară/ hai iubito ieşi din casa/ -vremea e frumoasă/ ...haide la izvoare/ inima să-ţi bată tare/ haide la Mălăieşti/ şi să-mi spui că mă iubeşti/ haide ... prin toată ţara/ să petrecem toată vara'') ...sunt piesele  din repertoriul cantautorului prezentate prietenilor de la Pariu pe Prietenie.



Simina Diaconu reprezentatul revistei ,,Povestiri'' este prezentată de Ştefan Ciobanu.
Revista  ,,Povestiri'', apărută în luna martie 2012, îşi propune să promoveze proza scurtă, are ca tutori pentru atelierul de scriere creativă ,,Rev de Pov'' pe Florin Iaru, poet, prozator, publicist care a debutat în 1981, autor a cinci volume de poezii şi unul de proză scurtă, fără a mai socoti antologiile colective de la editurile Trei şi Art; cel de-al doilea tutore - Marius Chivu, poet, scrie cronici literare de 12 ani (a început în România literară, iar din 2006 o face în Dilema Veche şi în Dilemateca, al căror redactor-editor este), dar a debutat ca poet (Vîntureasa de plastic), a tradus din Tim Burton, Oscar Wilde şi Lewis Carroll, a publicat o carte de călătorie (Trei săptămâni în Himalaya), iar în tot acest timp a semnat povestiri în tot felul de volume colective şi antologii (Poveşti erotice româneşti, Iubire 13, Prima dată, Povestiri fără filtru).
Simina Diaconu aminteşte numele unui personaj misterios - Motanov (Motanul Mov) - despre care vom afla intrând în posesia acestei reviste, lunar, procurând-o de la orice partener al acesteia cum ar fi: Cărturești Verona, Humanitas – Calea Victoriei nr. 45 (lângă Sala Palatului), Calea Victoriei nr. 120 (la Green Hours) şi Auchan, Str. 1 Decembrie 1918 nr. 33 A, Bastilia – Piaţa Romană nr. 5, Anthony Frost – Calea Victoriei nr. 45, Nemira Magheru, Nemira Băneasa, Nemira Afi Palace, Librăria franceză Kyralina – Str. George Enescu nr.8.
De la Simina Diaconu aflăm că ,,Revista de Povestiri publică scrieri literare originale (nu mai sunt publicate în altă parte), fiecare text având maximum trei pagini de revistă (6000 de semne cu spaţii). Genul privilegiat este cel al povestirii (proză ficţională scurtă), dar mai importantă decât genul este capacitatea textului de a spune o poveste. Tot privilegiat este stilul jucăuş, care ne face să chicotim. Dar la fel de bine putem publica texte care să ne rupă sufletul, ideea e să ne emoţioneze, să creeze o „atmosferă” pentru o lume imaginară. Momentul literar se încheie prin lecturarea unei poevestiri. ,,Amintiri'' este povestirea Laurei Constantinescu, un experiment inedit care porneşte de la o imagine cu  trei oameni, în saci de dormit, pe munte, o povestire despre prietenie.''


Carmen Toma, unul dintre partenerii Pariului pe Prietenie, prezintă surpriza serii - Andrei Păunescu. Prima melodie - ,,Te văd''- deschide programul serii al invitatului surpriză care spune despre Pariu pe Prietenie:,,am răspuns invitaţiei ca întotdeauna, pentru că aici este un mediu frumos, în care putem veni să cântăm şi să experimentăm, ştim că e un laborator care permite aşa ceva''. Andrei Păunescu prezintă membrii trupei: Vlad Isăteanu, chitară bas şi Tase (Ionel Tănase) - percuţie.
 În premieră - ,,Las-o să plece''- o piesă cu un ritm dinamic, antrenant, rock, un ritm percutant care nu trece neobservat de iubitorii genului. Publicul reacţionează pozitiv, fredonând odată cu Andrei Păunescu refrenul noii piese. Aplauze, aplauze, aplauze. La cererea celor prezenţi am ascultat melodia ,,Zodiacul'', versurile  aparţinând cantautorului Andrei Păunescu, poem apărut în cartea ,,Zodiacul cu femei'', volum de versuri a cărui lansare a avut loc la finele anului 2012, la Pariu pe Prietenie. Urmează piesele - ,,Frumoasa proastă'', ''Amor cubist''(refrenul este cântat de iubitorii acestei melodii solicitate - ,,La margini te chem, /să fugim undeva,/ că şi sufletul meu/ e o mahala'')-  melodii susţinute de public şi aplaudate.  
Andrei Păunescu încheie printr-un anunţ care stârneşte entuziasm pentru că ne vesteşte revenirea peste două săptămâni la Pariu pe Prietenie, la noua ediţie unde va susţine un mini concert. Îi mulţumim pentru căldura cu care a răspuns de fiecare dată invitaţiilor noastre, pentru modestia de care a dat dovadă, pentru amintirile frumoase despre Cenaclul Flacăra şi pentru oaza de lumină adusă prin muzica şi mesajul acesteia.

 Următorul moment literar este prezentat de Claudia Minela care o are ca invitată pe Raluca Neagu, o tânără de 19 ani, din Călăraşi, studentă anul I la Facultatea de Psihologie din Bucureşti, o bocăncioasă convinsă, ale cărei versuri poartă amprentă proprie, încadrându-se în  stilul etceterist. Ce reprezintă el?!  O poezie aparent naivă, denumire venită de la etc. pentru că păstrează câte puţin din fiecare etapă sau curent literar - ironie, realism, suprarealism, simbol, mijloace artisitice, puterea cuvântului, imagism etc.- adaptându-le noilor vremuri, lăsând loc şi altor stiluri nou create. Este acea poezie care porneşte  de la realitate, transpunând lectorul către visare, către oniric, lăsând imaginaţia pe mâinile ludicului, transmiţând astfel cititorului mesajul auctorial ca pe propriul gând, ca pe propria-i trăire.




Raluca Neagu îmbracă poezia în hainele copilăriei, o lume prolifică elegiei, purificată de imagini realizate de o simbolistică elevată, psihologică, filosofică, păstrând un nucleu al maturităţii în devenire. Un discurs liric bine stăpânit de un condei sigur, în care realul se deschide suprarealului, creionând imagini originale care merită atenţia cititorului acestui gen liric, etceterist. După ce am aflat de la Raluca Neagu cum a avut loc debutul său în poezie, aflăm şi lucruri interesante despre ce reprezintă Pariu pe Prietenie pentru ea, ce ar schimba sau ce ar aduce nou în programul acestui eveniment, importanţa promovării tinerei generaţii, Raluca ne citeşte din creaţiile sale: siberia, la mulţi ani tată!, final destination, matrioşka, puiul de pasăre. Succes în lumea viselor Rallu! Pană uşoară şi muza fie cu tine!


A urmat moment liric cu Ştefan Ciobanu. Tendinţa spre suprarealism a poetului Ştefan Ciobanu, marchează bine trăsăturile etceterismului prin folosirea imaginilor dincolo de oniric, tendiţă dusă până la extreme, încadrată între inocenţă, simbol, ironie discretă şi arta de a crea imagini inedite.



 Alex Turcu ne-a delectat cu muzică şi literatură de calitate, interpretând cu talent toate textele alese. Aplauzele au fost bine primite de partenerul spontan şi carismatic al Pariului pe Prietenie.

Momentele muzicale următoare au provocat publicul la ,,o cântare'', prin interpretarea Elenei Şulea şi a prietenilor săi - Adrian Lupu Marius şi Andrei Negulescu, voci care au vibrat în sufletul iubitor de folk al publicului prin piese originale sau piese consacrate, selectate din repertoriul lui Emeric Imre (Nebun de alb), Andrei Păunescu, Florian Pitiş etc.


 Am provocat publicul lansând un concurs ,,recunoaşteti autorul?''. Fabula ,,Şoarecele şi Pisica'' , de Grigore Alexandrescu şi-a găsit câştigătorul în prezenţa de spirit a unui spectator fidel, Bulina Verde. Premiul a fost un volum de versuri erotice ,,La umbra gleznei tale'' - semnat George Gâtlan, poet prezent şi în acestă seară alături de  noi.








Despre poeziile ad-hoc create, în cronica ,,Himere'' la Pariu pe Prietenie''.

Pe curând prieteni
Ave
Share |