RADIO VOCATIV

marți, 5 martie 2013

Şi primăvara ne-a găsit, înflorind în Mojo

Cronică Pariu pe Prietenie - 3 martie 2013


,,Am legat copacii la ochi
Cu-o basma verde
Şi le-am spus să mă găsească.

Şi copacii m-au găsit imediat
Cu un hohot de frunze...'' (Marin Sorescu)

am legat primăvara la ochi
cu un şnur alb-roşu
şi i-am spus  să ne găsească.

Şi primăvara ne-a găsit imediat
Înflorind în Mojo.

Ediţia Pariului  pe Prietenie din 3 martie a fost una specială, prin prezenţa multor tineri minunaţi, tineri dinamici care au fost activi şi receptivi la provocările serii. Un început de primăvară promiţător care sper să ţină cât mai mult. Ce poate fi mai frumos decât zâmbetul tinereţii, ce poate fi mai captivant pentru o trupă tânără decât să fie bisată de suflete artiste care să rezoneze cu muzica ei, ce poate fi mai captivant pentru un tânăr poet deât să creeze ad-hoc, iar publicul să primească mesajul răsplătind frumosul cu aplauze, ce poate fi mai plăcut ochiului decât imagini redate pe pânză, în culorile vieţii sau desene şi lucrări de grafică abstracte ce stârnesc imaginaţia privitorilor, ce poate fi mai plăcut decât armonia dintre muzică, pictură şi poezie? Toate aceste minuni dăruite de divinitate sau strâns în Mojo Club, la începutul lunii lui mărţişor, într-un buchet de bon ton jeunes.

Seara se deschide prin prezentarea Cristinei Elena Dincă, artist plastic, ce ne-a pus la dispoziţie lucrări de pictură, desen şi grafică. Aflăm despre Cristina că talentul ei a fost descoperit de bunicii săi, la vârsta de doi ani, că a  fost remarcată, la sfarşitul clasei a VIII -a,  de către profesorul de desen care a înscris-o la un concurs, câştigând locul întâi. La îndemnul profesorului  a urmat cursurile Liceulului de Arte Plastice Nicolae Tonitza, pe care l-a absolvit, profilul ,,restaurare''. Două dintre tablourile sale au fost comandate de patru ori de către iubitorii genului. ,,Îmi doresc să-mi strâng o serie de lucrări pe care să le expun la un moment dat într-o expoziţie. Sunt fericită că stilul pe care îl deţin mă ajută să pot transpune pe pânză absolut orice'', încheie prezentarea Cristina Elena Dincă.
Din lucrările artistei a fost ales un desen abstract, pentru momentul liric, provocarea serii. Toţi cei care au simţit imboldul de a-şi pune pe hârtie gândurile despre acea lucrare au citit, la final, creaţiile lor. Spre bucuria mea scena a devenit neîncăpătoare. Au răspuns provocării: Raluca Neagu, Cristina Maria Firoiu, Mihai Setelecan, Teodor Marian Moroşanu, Claudia Minela, Victor Ciobanu, Carmen Zaniciuc, Radu Andrei Popa, Ştefan Ciobanu.

Primul momentul  muzical ne-a fost dăruit de Marius Dascău. A urmat un pic de lumină, oferită de sensibilitatea tinerei poete Carmen Zaniciuc, prezentată de Ştefan Ciobanu. Ne-a citit câteva poezii din propriile creaţii.
Jonathan David, un bun prieten al pariorilor, a reuşit şi de această dată să aibă publicul de partea sa prin repertoriul bine ales. Cele două intervenţii ale interpretului din această seară, pe scena Pariului pe Prietenie, au fost secondate de ,,Zeppelin Jack'', volum de versuri semnat Marius Surleac, un alt invitat care ne-a lecturat din creaţiile sale.

Actorul Daniel Budeanu a avut un moment artistic de excepţie printr-o interpretare comică dată de tema monologului său şi de accentul moldovenesc, conferind o notă specială lecturii semnate de Sorin Teodoriu - Rulada de cocoşel. Daniel Budeanu a punctat bine, intrând în pielea personajului său, relaţia dintre soţ şi soţie în anumite momente ale vieţii, dar mai ales relaţia ostilă dintre ginere şi soacră. Protagonistul îşi începe monologul printr-o prezentare comică a produselor electrocasnice dobândite după căsătorie, marca Ileana: maşină de spălat rufe Ileana, maşină de gătit Ileana, Aspirator Ileana etc.

Moment muzical, Proiect Tivodar (Ioana Purcarea, o voce puternică, persuasivă, Alex Nichita, vioara şi Ştefan Tivodar, chitară şi voce), au cucerit publicul minunat al acestei seri de neuitat, interpretând melodii proprii precum şi covere care au rezonat cu spiritul dinamic al acestei seri. Remarcate au fost melodiile ,,Nu-mi spune'' şi ,,Frica'', melodii care au vibrat cu sufletul iubitor de frumos, impresionând prin interpretare, linie melodică inspirată, versuri percutante, dăruire, atitudine artistică de excepţie. Aplauzele au fost pe măsura momentului muzical dăruit de Proiectul Tivodar, publicul dorind să mai ascute şi alte melodii ale trupei care s-a remarcat printr-un ritm  folk combinat cu rock, blues şi o uşoară tentă de reggae (nu'mi psune). Chapeau  muzică Proiectul Tivodar. 

 Un alt moment impresionant a fost cel al prezentării poeziei tânărului  Radu Andrei Popa, invitat pe scenă de Raluca Neagu, o tânără care se hrăneşte bine spiritual, savurând poezia ca pe cea mai bună trufanda, o cititoare şi poetă pretenţioasă şi mai ales perfecţionistă.
 ,,să facem dragoste privind luna în ochi/ să îi amintim de primii zei stând goi prin olimp/ mi-am mulat buzele pe sfârcurile tale roz ca nişte trandafiri inumani/
te-am pătruns ca un ultim erou murind pentru patrie/ primind gloanţe şi înaintând spre culmile de pământ sfânt/ ţi-am ţipat în josul urechii a gâtul plin de piele tumefiată/ o ultimă bucată de cearceaf ne leagă/ unul peste celălalt/ unul în celălalt/ unul deasupra celuilalt''...acestea sunt doar câteva dintre versurile lecturate de Radu Popa, care n-au  trecut neobservate de publicul feminin care a răsplătit eroticul liric prin aplauze felicitându-l pe onix eyes.
Am lăsat pentru finalul cronicii o apariţie benefică prin implicare, un iubitor de muzică a sufletului, la rândul său scrie poezie, un tânăr special care urăşte ignoranţa, care promovează muzica, literatura, pictura de calitate, prin forţe proprii, un tânăr care a avut delicateţea să ofere ghiocei doamnelor şi domnişoarelor aflate în sală, Mihail Setelean care a încercat să împărtăşească noilor săi prieteni puţin din sufletul său, citind poezii aparţinând unor autori preferaţi de el.

Au fost alături de noi mulţi tineri cărora le mulţumim că au reuşit să ne dăruiască verdele din ei, încărcând cu energie pozitivă puţina toamnă aflată acolo, care timp de patru ore a respirat emoţionată aerul primăverii, în zborul şchiopătat de rândunea, îmbrăţişând cerul.

ave tinerete!















Share |