RADIO VOCATIV

sâmbătă, 23 martie 2013

''... încerc să aduc în sufletele noastre puţină căldură, puţină dragoste, puţină iubire.’’ (Nicu Nicuşor), Pariu pe Prietenie - 17 martie-




Un început de primăvară blând, o seară plină de surprize tonifică spiritul pariorilor  adunaţi în Mojo Club Music, gazda evenimentelor Pariu pe Prietenie  din ultimii trei ani.

O primă surpriză a fost aceea a revenirii Cristinei Dincă, artist plastic. Pictoriţa ne spune câteva cuvinte despre tablourile sale, deschizând o nouă ediţie a evenimentului.

Ştefan Ciobanu aminteşte despre provocarea  lansată pe blogul personal, unde mai mulţi tineri talentaţi au  postat poezii,  citite de membri  echipei,  pe parcursul desfăşurării  întregului program al serii.  Le mulţumim cu această ocazie şi îi invităm să participe la provocările ce vor avea loc în următoarele săptămâni.

Primul moment muzical ne este dăruit de carismaticul Nicu Nicuşor  care a ţinut să spună câteva  cuvinte frumoase celor prezenţi :,,Bine aţi venit la Pariu, să fiţi frumoşi, sănătoşi, să vă iubiţi pentru primăvara care vine!  Cred că întâlnirea din seara aceasta o să stea  sub semnul iubirii, pentru că a debutat bine, pentru că suntem destui  şi mă bucur de acest lucru. Dragii mei, vom avea artişti importanţi în seara aceasta ... Trupa Premier,  Tic Petroşel. Până atunci, încerc să aduc în sufletele noastre puţină căldură, puţină dragoste, puţină iubire.’’  Piesa – Mă gândesc mereu  la tine (versuri şi muzică Nicu Nicuşor)-  este dedicată sărbătoriţilor acelei  seri.  Nicu Nicuşor aminteşte despre prima  sa întâlnire cu pariorii şi speră să fie invitat în luna mai, când se împlineşte un an de la prima sa apariţie la Pariu pe Prietenie.  Nicu Nicuşor,  prin modestia  caracteristică oamenilor  de calitate, frumoşi, a uitat că face parte din echipă şi că nu-i trebuie invitaţie pentru a veni acasă. Ne bucurăm să vă avem  în familia noastră numeroasă.
Remember  Vali Sterian,  un eveniment care a avut loc cu puţin timp în urmă,  a fost tema  ce a dat naştere unei piese noi, semnată Nicu Nicuşor, o melodie manifest  care spune lucrurilor pe nume, o revoltă  adusă  vieţii  şi lipsurilor ei. Refrenul  îndeamnă la speranţă, optimism : ,,Mai e o speranţă  acum pe ultimul drum, / Mai e o speranţă  dar nu pot să spun, / Mai e o speranţă  şi pentru noi, /Trăiţi-vă viaţa, n-o daţi înapoi !’’.


,,Sunt  un boem cu spiritul uscat’’ - autor Victoriţa Tudor- a fost următorul moment liric prezentat de Andreea Vraja. 

,,aş avea cea mai mare maşină şi o inimă de jeleu’’,  spune Ştefan Ciobanu citind  poezia  ,,Inimă de jeleu’’ a invitatei sale, poeta  Ana Şerbănescu, o tânără care scrie dezinvolt, aducând prin poezia sa dinamism şi  efervescenţa  tinereţii sale.  ,,Prin poezie mi-am găsit o identitate’’,  răspunde  tânăra, întrebată  fiind de Ştefan Ciobanu, ce reprezintă poezia  pentru ea. Urmează  lecturarea câtorva poeme  din creaţiile proprii : ,,deasupra mea stă pământul’’ , ’’ e ziua în care sortăm poze’’‚’’împărţit  la trei’’, ’’colecţinarul’’ etc.


,,Muzica lui este excepţională, vă spune un cunoscător,  e plină de sensibilitate,  de tact muzical şi nu în ultimul rând de compoziţie.  O să ascultaţi câteva piese minunate : ,,Altă dată’’,’’ O parte din mine’’,  ’’Ce să-ţi aduc de la Mizil, nefericito!’’... Doamnelor şi domnilor, ultimul său disc - ,,Du-mă, Doamne,  la spital!’’ – are piese de-a dreptul excepţionale’’,  încheie Nicu Nicuşor  prezentarea invitatului său,  Tic Petroşel.  
Ascultăm cu interes  muzică  ce poartă amprentă  jazz.  Mi s-a părut  de excepţie  micuţul instrument , cazu , care imită sunetul saxofonului.  Intervenţia  lui  Nicu Nicuşor  animă momentul muzical oferit  de Tic Petroşel.  Am ascultat  cu atenţie versurilre melodiilor  care mi s-au părut a fi  speciale prin ironie,  joc  de cuvinte,  în spatele cărora ni se deschide  o lume rafinată, aparent naivă, un  hedonism  debordant  rar întâlnit în folk- jazz.   Tic Petroşel ne-a recitat, cu un talent actoricesc,  din volumul de versuri  ,,Între ochii mei şi rai’’ (poeme de mare ruşine), autor  Iacob Voichiţoniu.  A fost  un moment liric surpriză, pentru că, atât interpretarea,  cât şi mesajul versurilor  au avut un aer  boem,  de bon ton,  original, calităţi pe care le apreciez  în poezie şi care au avut un impact  pătrunzător  asupra iubitorilor genului.  Am  ţinut să intru în posesia  acestui volum de versuri, expimându-mi dorinţa faţă de domnul Tic Petroşel care a fost extrem de  generos dăruindu-mi  un volum  şi albumul său ,,Du-mă, Doamne ,la  spital!’’, pentru care îi mulţumesc mult.


Ştefan Ciobanu prezintă următorul moment literar, invitându-l pe  scenă pe actorul Cătălin Găian.  Începe prin  a recita poezia ,,copilaşul rânjit’’ aparţinând tinerei  Ana Şerbănescu.  Urmează  un moment liric semnat Cătălin Găian. 

O altă surpriză a fost aceea  a provocării făcute în acea seară despre mare, provocare care a dat curs inspiraţiei  realizării unei  noi poezii, scrisă în formă fixă,  poezie  semnată  de Carmen  Toma.

Cristi Mihai(chitară bas şi nai), Alex  Cizmaru (chitară) şi Codruţ Croitoru (voce) -  Trupa Premier  -  protagonista următorului momet muzical special, a  avut de partea  sa publicul,  prin  interpretarea  unor piese rock, remarcându-se prin spirit  tonic, prezenţă scenică,  talent,  piese bine alese, cu tematică diversificată,  o linie melodică  de excepţie,  o formaţie pitbull, adică superlativul absolut al unei trupe  de succes.  Intervenţia naiului  a fost  inspirat aleasă  în anumite momente ... o combinaţie remarcabilă. ,,Ridic ochii spre cer’’ a fost una dintre piesele care  a ridicat publicul în picioare, o melodie care a vibrat prin versurile sale, dar mai ales prin   interpretarea  de excepţie  a tânărului Alex Cizmaru, chitară. Codruţ Croitoru s-a impus prin talent,  cucerind  tinerii prezenţi cu  vocea sa puternică,  o voce care se potriveşte oricărui stil muzical,  blues, rock, jazz. 

Poezia  ,,Aila cea vulcanică’’ ,  autor  Gelu Vlaşin,  a fost  citită de Mihail Setelecan din volumul de versuri ,,Aila’’, o carte scrisă ca un omagiu adus  ,,tuturor femeilor din viaţa noastră’’.

Scriitorul Liviu Drugă şi cartea sa -  ,,Ceasornicarul dansator’’ - (povestiri aberantastice) este prezentat de Ştefan Ciobanu. , , aceasta carte a furat startul, am început ca o joaca la 8 ianuarie şi am terminat-o în mai. Nu este o carte, ci un experiment.  Povestiri aberantastice – cuvântul provine din combinaţia - aberant şi  fantastice’’, ne spune autorul cărţii.  Ne-a vorbit despre un curent literar – noua ciudăţenie-  apărut în urmă cu 5 ani, al cărui iniţiator este scriitorul Marius Chivu.  ,,Cu orgasmul la gât’’ si ,,Eu mă bazez pe nuditatea dv. Domnişoară’’, reprezintă titlul celor două lecturi, proză scurtă,  citite de Liviu Drugă.

Prezenţa  celor trei scriitori, prieteni  veniţi din Ploieşti, a reprezentat următorul moment liric.  Marian Dragomir  îi invită alături de el, pentru a citi din propriile creaţii, pe Călin Derzelea şi Silvian David, redactorul  revistei  ,,Spirala Cunoaşterii’’.  Aflăm de la Marian Dragomir că toţi trei sunt membri  ai cenaclului  ,,Atitudini’’, Casa de cultură I. L. Caragiale din Ploieşti.  ,,încercare’’şi ’’ un alt poem’’ reprezintă cele două creaţii semnate de Marian Dragomir. Urmează  Silvian David cu poemele : Societate, Incantaţie,  Arteziana .  Înainte de a-l asculta pe cel de-al treilea  poet , cu ocazia zilei poeziei, aflăm  de  la  Marian Dragomir  că Nichita  Stănescu  a câştigat premiul  ,,Herder ’’pentru literatură  iar cu o parte din banii primiţi, a cumpărat foarte multe lalele negre pe care le-a aşternut în faţa casei  unde a trăit Mihai Eminescu, în Viena. ,,de la un om pentru un poet’’ a spus modest Nichita.  Călin Derzelea  încheie momentul liric ploieştean cu poeziile: ,,la numărul 13’’ şi ,,două secunde’’,  cea din urmă reprezentând un joc de cuvinte sprinţar, haios,  ,,despre două secunde ca două cireşe... pe una am numit-o Tu/ pe cealaltă EU... fără conjuncţie, altfel se transformă într-un compot lung’’.  Aplauze pentru grupul  poeţilor  ploieşteni, prieteni, pe care-i mai aşteptăm şi cu altă ocazie.

Seara a avut şi două  momente  open stage :  Raluca Neagu care ne-a recitat o poezie semnată de Bianca Dan- moartea e un graffiti scris pe inimă- unul dintre autorii care au răspuns provocării  lui Ştefan Ciobanu  şi ,, un poem aproape fabricat’’, autor Charles Bukowski , traducere Raluca Neagu, pe care o felicit şi o  îndemn să recidiveze cu asemenea acţiuni.  Cel de-al doilea moment open stage  ne-a fost dăruit de Iulia Andreea  Bolcu,  o tânără talentată a cărei voce bine legată, limpede, cu un timbru special, ne-a încântat interpretând  o piesă în limba engleză. Păcat că am fost presaţi de timp. Mi-ar fi făcut plăcere să o mai ascultăm, dar cu siguranţă se va mai ivi şi o altă ocazie.

 Nicu Nicuşor şi formaţia Premier  încheie  încă o seară reuşită, plină,   petrecută în compania  prietenilor  literaturii şi muzicii.


,,Şi-adormind în nisip
Lunecând printre aştri
Îmi apare-al tău chip
Vers cu ochii albaştri.’’
(Carmen Toma- provocarea lansată despre mare)

Ave, prieteni!



Share |