RADIO VOCATIV

luni, 20 mai 2013

Arhaic la Pariu pe Prietenie - 12 mai 2013





 Duminica, 12 mai, a avut loc o nouă ediţie a evenimentului Pariu pe Prietenie.
,,… Tema anchetei: premiile literare… într-o scurtă scrisoare mi-l descria cu multă căldură pe Gellu Naum. Mi-a povestit că îi visase, cu câteva nopţi în urmă, numărul de telefon, dar că nu a avut curajul să telefoneze la numărul din vis…’’. Un text incitant despre hazardul obiectiv, citit de Ştefan Ciobanu care deschide seara evenimentului Pariu pe Prietenie, apoi ne prezintă cele două cărţi oferite de Editura Litera, cărţi ce urmează să fie oferite ca premiu celor care vor răspunde corect întrebărilor puse de invitaţi. 
Momentul muzical special ne este oferit de un interpret neobişnuit, Vlad Marinciu, elev în clasa a VI a, la şcoala nr. 146 - I.G. Duca din Petroşani. Vlad îmbină pasiunea pentru sport, (practică fotbal de performanţă, de 6 ani, la Sportul Studenţesc), cu dragostea pentru muzică. Este pregătit la chitară de profesorul Stan Zamfirescu şi are o chemare pentru muzica  secolului al XVI-lea. Mărturiseşte că şi-a cumpărat chitara din proprii bani şi că, de peste doi ani, studiază acest instrument. Ascultăm câteva  piese: Studiu, Bondarul şi Grizzli. Vlad este răsplătit cu aplauze. Acest gen muzical se află pentru prima dată  la Pariu pe Prietenie. Vlad Marinciu îşi încheie minirecitalul cu piesa ,,Allegro’’ de Mauro Giuliani.


Urmează moment liric cu Florin şi Diana Caragiu, un cuplu care se completează, creaţiile lor  formând un ansamblu simbolistic celest, un grupaj de mesaje venit din interior unde ,,puiul de pasăre loveşte în cădere inima ta/durerea lasă cuvintele să trăiască…’’(F.C.),  răsfrângându-se  dincolo de vorbe ,,deasupra  norilor de piatră/ nu avem voie să fim obosiţi/ când ziua-şi strânge genunchii’’(F.C.), în puritatea credinţei şi a sufletelor iubitoare de Dumnezeu. ,,Zilele merg în genunchi spre apus … acel canoe în lacrima  sărată a meduzei/când liniştea stătea în cot şi ne privea’’ (D.C.), spiritul divin se simte cu fiecare vers, făcând din poezia lor mesagerul dragostei a tuturor celor văzute şi nevăzute.

Ştefan Mardale ne încântă cu melodiile sale alese din repertoriul lui Valeriu  Sterian(Glasul pământului) şi Nicu Vladimir(Drum de rouă, Pădure). Ştefan Mardale, provocat de Sorin Teodoriu, ne mărturiseşte că nu era atras de muzica folclorică, dar că în timp şi-a schimbat părerea. Întrebat dacă  a apărut vreodată la radio, Ştefan Mardale răspunde că nu s-a întâmplat asta, dar că a apărut la TV. făcând-o fericită pe mama sa.


Născut la 15 iunie 1965, Sighetu Marmaţiei, Maramureş, scriitorul Mihai-Hafia Traista  a absolvit Facultatea de Jurnalism si Facultatea de Limbi si Literaturi Străine la  Universitatea din Bucureşti. Este membru al Uniunii Naţionale a Scriitorilor din Ucraina, membru al Uniunii Scriitorilor din România din 2012, preşedintele Asociaţiei Culturale - Creştine a Ucrainenilor din România, ,,Taras Şevcenko”, secretar de redacţie al revistei scriitorilor ucraineni din România -  ,,Nas Holos” (,,Vocea noastra”), redactor şef al Revistei trimestriale de literatură, artă şi cultură - ,,Mantaua lui Gogol”.
Publică  articole, proză, grafică, poezie în publicaţii din Ucraina, Ungaria, Danemarca, Anglia, Canada, Italia – în Diaspora ucraineană, ilustreză cărţi. Este autorul mai multor cărţi: Simfonia ierbii de mătaseDimineţi azuriiSuflet de hutul; Nu da crezare ochilor tăiPe cărări de mălinPunteaIbovnice cu ochi de MaramuresOmul de dincolo; Femeia în movZâmbete Maramureşene. Mihai- Hafia Traista ne prezintă noua sa carte ,,Omul de dincolo. Femeia în mov’’, apoi ne binedispune citind din păţaniile unchiului Fedea, personaj bine strunit din condei, ale cărui păţanii se află   în cartea ,,Ibovnice cu ochi de Maramureş’’.

Ştefan Doru Dăncuş, un prieten bun al pariorilor vorbeşte despre relaţia de prietenie ce s-a legat între el şi cei aflaţi  în sală: ,,nu voi decât să spun că apreciez că Pariu pe Prietenie are o continuitate extraordinară, unele acţiuni de tipul ăsta au dispărut, s-au mai făcut şi în ţară, dar au scăzut ca valoare. Extraordinar este că acest Pariu pe Prietenie încă există! Cum să nu vin aici şi să nu mă întâlnesc cu prietenii mei…’’. Impresionantă declaraţie! Ştefa Doru Dăncuş  ne vorbeşte despre noua sa carte ,,Eliberarea’’ despre care spune că este un eseu social. ,,Să nu vă gândiţi nicio clipă că vă vor salva popii şi politicienii de toate mizeriile, noi singuri ne vom salva’’, spune scriitorul apoi aminteşte despre noul său volum ce urmează a fi publicat  curând - ,,Avocaţii cerului’’- o carte scrisă în acelaşi registru.

Vali Niţu este următorul invitat care-şi prezintă cărţile de proză, surprinzând plăcut cititorii care ştiu că acesta a scris doar poezie. Aflăm de la domnia sa că prima carte de proză scurtă a fost susţinută de prietenul său Ştefan Doru Dăncuş care i-a publicat-o la editura  Singur. Cea de-a doua carte de proză scurtă -,,Buzunarul timpului de la piept’’ este noua apariţie despre care autorul dezvăluie că reprezintă un jurnal al femeilor, iubitelor din viaţa sa. 


Momentul muzical următor a fost remarcabil. Trupa ,,Arhaic’’ a adus cu sine atmosfera maramureşană, odată cu muzica şi portul artiştilor. Trupa Arhaic a luat fiinţă, din iniţiativa cantautorului Nicolae Doboş, care semnează şi muzica grupului. În componenţă: Sorin Preda - chitară şi Nicolae Doboş - blockflote, fluier irlandez, duduk, caval. Fiecare melodie s-a impus prin calitatea versurilor şi mai ales prin calitatea interpretării artiştilor. Nicolae Doboş surprinde publicul prin naturaleţea şi delicateţea interpretării, aduceri aminte a vremurilor de mult apuse, pe când haiducii cutreierau codrii,  în lung şi în lat, făcându-şi singuri dreptate, luând de la cei bogaţi şi dăruind celor săraci. Astăzi, haiducii din Arhaic, dăruiesc cu generozitate din bogăţia sufletelor iubitoare de cânt şi port românesc. Este răvăşitor sunetul toacei sau vaietul prelung al cavalului din care strigă o doină sau o baladă. Am asistat pentru prima oară la o piesă cântată la două fluiere odată. Măiestria interpretării a smuls aplauze publicului şi a stârnit admiraţie. Arhaic a câştigat pariul cu prietenia, cu oamenii aflaţi la Mojo Club, astfel încât noul album- ,,Să taci’’- a fost solicitat de către  participanţii la eveniment, ca o mărturie prezenţei lor acolo. Vasile Muste, Lucian Blaga(Elegie) şi George Coşbuc (Mama) au fost poeţii aleşi pentru a reprezenta spiritul curat românesc, prin versurile lor. Aplauze, aplauze, aplauze!

Tânărul Radu Andrei Popa, inspirat fiind  de frumuseţea cântecelor  trupei Arahaic a dedicat muzicii lor un poem, relizat pe loc.

Epigrame adresate poetelor Mirela Lungu şi Clara Mărgineanu au fost scrise şi interpretate de  Aculin Tănase. Urmează o serie de epigrame care aduc un plus de energie spiritului armonios din acea seară. 

 Grupul Arhaic încheie evenimentul Pariu pe Prietenie. Poezia ,,Mama’’, de George Coşbuc, pusă pe note, a avut un impact emoţionant asupra tuturor.
Încă o seară reuşită, în ciuda faptului că nu am avut sunet, muzica şi literatura au dovedit incă o dată, prin reprezentanţii ei, că nu trebuie să strigi ca să te faci auzit, e suficient să şopteşti din adâncul sufletului, să laşi lumina să ţi se aştearnă pe chip, pentru ca frumosul să eclipseze totul în jur.

Ave, prieteni!











Share |