RADIO VOCATIV

sâmbătă, 6 iulie 2013

CRONICA PPP 23 IUNIE



Primul moment muzical deschide ediţia de vacanţă a evenimentului Pariu pe Prietenie.
Ana –Maria Dumitru interpretează melodii din propriul repertoriu. O voce curată, ca apa unui izvor de munte, susură versuri  în acorduri de chitară, purtându-ne într-o lume  a paiaţelor, o lume în care ,, viaţa este  ca balonul /îndesat cu aer plin,’’, cam neinspirat al doilea vers.


Urmează prezentarea revistei  ,,Flacăra lui Adrian Păunescu’’.  Sunt amintite câteva titluri interesante semnate de oameni de cultură din întreaga tara:  De vorbă cu Alex Ştefănescu – interviu realizat de  Monica Ştefănescu , Duioase aduceri aminte – Ion Dodu Bălan,  Emisiunile trece, perlele rămâne,  articol semnat de Andrei Păunescu, un articol care vizează dezacordurile şi greşelile de exprimare făcute de pesonalităţi ale lumii politice şi mass- media, Mondializarea justiţiei? – Ion I. Brătian etc. Claudia Minela aduce în discuţie şi articolul care informează cititorii despre Concursul de Poezie ,,Adrian Păunescu’’, articol în care se află regulamentul şi detaliile necesare pentru participanţi. 


Momentul lansării romanului  Mare Tranquillitatis - autor Katja Millay, traducere Adrian Deliu, ne este prezentat de directorul Editurii Epica – Anca Eftime. Cu un entuziasm debordant Anca Eftime, stârneşte curiozitatea publicului, iubitor de lectură, prezentând subiectul cărţii, viaţa unei adolescente care este bătută până la desfigurare şi abandonată la marginea unei păduri. Rămâne traumatizată o mare parte din viaţa ei şi suferă pentru că mâna stângă îi este afectată, ea nemaiputând cânta la pian. Era o foarte bună pianistă. Urmare acestui incident, tânăra se închide în ea, refuzând comunicarea timp de doi ani, cu oamenii din jurul său, până când apare un personaj interesant care-i schimbă total viaţa. Cine este personajul, ce aduce el nou în existenţa tinerei, prin ce momente trec cei doi, rămâne să descopere lectorul, citind romanul, una dintre cărţile de succes care fac parte din seria volumelor ce se bucură de o mare pupularitate în Anglia şi America - Young Adult Romance. Eu mă opresc aici pentru ca cititorii să descopere singuri misterele şi trăirile celor doi protagonişti ai romanului. Anca Eftime dăruieşte cărţi câtorva persoane din public, după ce acestea răspund corect la întrebările puse de domnia sa. Amintim câteva tituri : Destine la limită - Katie McGarry, Anna și sărutul franțuzescStephanie Perkins, E ușor să te iubesc - Tammara Webber. Momentul a fost aplaudat de public, în mod special de grupul vesel venit din partea editurii Epica. Mărturisesc că m-am bucurat când am alfat că la Pariu pe Prietenie s-au întâlnit oameni care se cunoşteau doar virtual, deşi lucrau de câţiva ani împreună, este vorba despre colaboratorii şi prietenii Editurii Epica. Un moment emoţionant. Doresc acestei echipe viaţă lungă şi cât mai multe cărţi de succes!


Ştefan Ciobanu citeşte una dintre poeziile sale înainte de a prezenta următorul moment muzical. Îl invită alături de el pe Robert Şercău… Aflăm de la cantautor că are în lucru primul său album cu piese compuse de el, muzică şi versuri. Prima piesă se numeşte ,,Pentru nimic’’. În  ritm percutant  piesele se derulează transmiţând  mesaje bizare, gnomice, de dragoste. ,,Bună dimineaţa iubito!’’, una dintre melodiile  sensibile, a avut impact asupra sufletelor iubitoare de poezie şi folk. ,,desenează-mi gândurile cu gândul tău, îmbracă-ţi sufletul cu sufletul meu, … zâmbeşte fugar, zâmbeşte profund, aruncă-ţi grijile şi spune-mi să-ţi cânt…bună dimineaţa, iubito! ce sunet fragil şi delicat… bună dimineaţa, iubito!’’.

Din nou concurs. De data aceasta Ştefan Ciobanu prezintă cărţile oferite de Editura Litera, ,,Femeia albă pe bicicleta verde’’- Monique Roffey, o poveste de dragoste cu consecinţe tragice. Este de apreciat sacrificiul soţiei de a sta într-un loc ce o chinuie zeci de ani, din dragoste pentru soţul ei.,, Sabine se simte  prizonieră pe insulă decenii la rând, până într-o zi, când George, soţul ei,  descoperă cu totul întâmplător cât de mari și de multe sunt secretele care și-au făcut loc între ei în toți acești ani. Copleșit de remușcări, simte nevoia disperată de a-i dovedi  iubirea pe care i-o poartă încă. Dar consecințele sunt tragice. O poveste de dragoste de neuitat, care durează mai bine de cincizeci de ani, şi un fundal extraordinar uneori magic, alteori extrem de periculos... ‘’.  (sursă de informaţie -http://www.litera.ro/femeie-alba-pe-bicicleta-verde.html).


Urmează un moment literar prezentat de Claudia Minela care o are ca invitată specială pe doamna Teodora Ionescu, un prieten de valoare al Pariului pe Prietenie. Aflăm câteva date importante despre cariera doamnei Teodora Ionescu, om de radio, jurnalist, iubitor de poezie şi de muzică folk. De-a lungul carierei sale a cunoscut multe celebrităţi din lumea folkului, acestea devenindu-i în timp prieteni , alături de care  trăieşte  momente remarcabile de-a lungul vieţii Îşi aminteşte cu plăcere de transmisiunea în direct a Festivalului ,,Om bun’’, din anul 1995, o transmisiune realizată timp de 3 zile, ‘’câte 6 ore pe seară cu căştile pe urechi’’, mărturiseşte poeta. Ne povesteşte despre lansarea volumului său de debut, un volum de versuri care adună într-un buchet spiritual gânduri şi sentimente,  versuri scrise atât în formă fixă, cât şi în formă liberă. Lansarea a avut loc la Club Carusel, unde Teodora i-a avut ca invitaţi pe : Mircea Vintilă, Zoia Alecu, Horia Stoicanu, Doru Stănculescu, Eugen  Avram, Grupul Cantos, câţiva dintre prietenii Teodorei care s-au bucurat alături de ea, de apariţia volumului ,,Boala vindecărilor’’, o carte despre care autorarea spune că: ,,Fiecare cuvinţel din poeziile astea este vindecarea unei stări’’ . Teodora Ionescu a citit o poezie impresionantă, dedicată unei prietene pe care a pierdut-o în 2009, Tatiana Stepa, poezia,,nedefinit’’, pusă pe muzică şi cântată de regretata artistă.


 Momentul muzical următor ne este dăruit de Jonathan David, prieten devotat al Pariului pe Prietenie, o voce inconfundabilă, cu un accent de invidiat, o prezenţă agreabilă, aplaudată de prieteni.


Ştefan Ciobanu salută prezenţa Clarei Mărgineanu şi a lui Alex Turcu, prezenţă care i-a bucurat pe toţi cei care apreciază talentul şi valoarea artistică a acestora. Alex Turcu interpretează două melodii în limba rusă.


Cezara Răducu este invitată pe scenă de către Ştefan Ciobanu care-i adresează câteva întrebări privind valoarea literaturii virtuale raportată la literatura publicată în edituri. Răspunsul vine în avantajul literaturii citite pe net, unde autorul are feedback şi poate citi în cel mai scurt timp exact ce-l interesează. Cezara Răducu mărturiseşte că rămâne fidelă literaturii prinsă între coperte. Urmează un grupaj de poeme lecturat din volumul de debut al autoarei - ,,femeia lipită cu mîinile de trup’’- volum apărut în anul 2008, la editura Agerpres. Remarc  poezia ,,ziua lupilor de casă’’ a cărei final este memorabil : ,,era ziua când lupii de casă ascunşi în  noi îşi cereau dreptul la urlet’’.


Momentul muzical, open stage, ne este dăruit cu generozitate de prietena noastră, poeta Raluca Neagu, voce,  acompaniată la chitară de Mihai Matei. Prima melodie se numeşte ,,Crazy’’, din repertoriul cântăreţului de culoare Gnarls Barkley. Interpretarea specială a Ralucăi Neagu conferă  un plus valoric melodiei. Următoarea piesă aparţine Alinei  Manole ,,Niciodată înger’’.


Open Stage poezie. Participă, citind din creaţiile proprii sau a altor scriitori cunoscuţi : Teodora Ionescu, Ionela Violeta Anciu, Radu Popa Andrei, Cezara Răducu, Raluca Neagu, Ştefan Ciobanu. Un grupaj de poezii scris în stiluri  diferite, purtând amprenta fiecărui poet în parte. Teodora Ionescu încheie momentul open stage cu un citat ipresionant aparţinând marelui Shakespeare : ,,Dacă noi, sărmane umbre, cu ceva v-am supărat,/ Tot ce-aţi ascultat aici, voi să credeţi c-aţi uitat./ Şi povestea plicticoasă, că-i  un vis să socotiţi,/ Oameni buni, nu ne-osândiţi! o s-o facem mai frumoasă!’’.


,,pe 15 iunie am fost la Fălticeni împreună cu Andrei Păunescu,  ne-au invitat să facem un spectacol  Nichita,  ceea ce mi s-a părut o responsabilitate enormă … am găsit într-o carte a lui Nichita Stănescu, se numeşte - Amintiri din prezent- apărută in ’83 la Editura Sport Turism, un colaj de texte în proză, proză poetică desigur, dedicată lui Eminescu … ‘’. Astfel îşi începe Clara Mărgineanu momentul maiestos despre forţa poeziei româneşti a tuturor timpurilor, Nichita Stănescu  despre Mihai  Eminescu.
Jonathan David încheie ultima ediţie a Pariului pe Prietenie din sezon.
Nu pot pune punct acestei cronici înainte de a-l cita pe Nichita, citat ales cu preţuire de Clara Mărgineanu:  
,,Eminescu poate fi comparat cu iarba, când este, nimic mai firesc că este, când nu este, nimic mai dureros. De Eminescu ţi se poate face dor şi foame …ce dorea el? El dorea să fie iubit… El este atât de mult al nostru, încât noi, din nebăgare de seamă, am început să devenim ai săi, ai Domniei Sale, domnul acestei ţări, Mihai Eminescu.’’ (Nichita Stănescu – Amintiri din prezent)

















Să ne vedem cu bine în toamnă!

Ave, prieteni!

Share |