RADIO VOCATIV

marți, 19 noiembrie 2013

Triplă lansare de carte la Pariu pe Prietenie

Cronica  17 nov.
O duminică agitată ca toate duminicile înainte de începerea  evenimentului  Pariu pe Prietenie, cartea de vizită a oamenilor  care şi-au păstrat viu spiritul pentru frumos, pentru tot ce înseamnă arta de a crea şi de a dărui necondiţionat.





Club Mojo, lumină difuză, microfoane, scenă înconjurată de  reflectoare, scaune şi mese în continuă mişcare pentru a ocupa platforma  din faţa scenei. Doar de acolo se poate simti ma bine  pulsul celor care transmit mesaje de iubire, mesaje manifest, revoltă,  în limbaj  muzical sau literar, scopul lor fiind acela de a rezona cu publicul, de a culege aplauze şi încântare, transformate în timp în aduceri aminte, bucuria unui - a fost odată ca niciodată o lumină care va rămâne veşnic  aprinsă doar în inimile celor care şi-o doresc , prietenia.


,,Ai mei aşa îmi spun, că aş fi scandalagiu. Şi nu numai ai mei, ci şi câţiva prieteni apropiaţi. Hai să vedem de ce şi vă las să judecaţi singuri.’’ scrie în cartea sa  Ioan Marian,  autorul volumului ,,Cronicile unui scandalagiu ALTFEL’’, carte publicată la Editura Adalex din Sibiu. Despre autor  aflăm că este absolvent al Liceului Militar Dimitrie Cantemir, al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri de Marină şi al Facultăţii de Nave din Universitatea Galaţi – Curs postacademic de Management al Activităţii de Informaţii Militare. Ioan Marian este autorul a patru cărţi publicate la Editura Adalex din  Sibiu (ALTFEL trecând prin viaţă – două volume de eseuri; Zâmbete ALTFEL – eseuri umoristice; Despre Intelligence  ALTFEL  şi Cronicile unui scandalagiu ALTFEL). Scriitorul  lecturează din creaţiile proprii: Hai că se leagă!, Peştele de la cap se-mpute, Cu pantalonii rupţi  în fund etc. - lecturi care au stârnit zâmbete  şi aplauze ,,ALTFEL’’.
                                            
Primul  moment muzical  ne este oferit  de Marian Stan, cantautor  revenit în ţară după o perioadă  de 11 ani,  în care a locuit în Anglia.  ,,Eu m-aş întoarce‘’ - este prima piesă compusă în limba română , ne mărturiseşte Marian Stan. ,,Cum aş putea pleca’’, o melodie de suflet al cărei  mesaj  a fost  bine receptat de public care a fredonat împreună cu interpretul de muzică folk refrenul: ,,Să pleci când îţi spun eu să pleci, nu când vrei/ Să minţi când îţi spun eu să minţi, nu când vrei/Să taci când îţi spun eu  să taci, nu când vrei/ Cum aş putea pleca de lângă ea…’’.  Din dialogul avut cu Sorin Teodoriu am aflat că Marian Stan este autorul unui volum de versuri  - ,,Ne văd copiii’’, publicat la editura Cartea Veche Publishing, Bookfest 2009 şi lansat la Londra.

Raluca Neagu prezintă următorul moment  liric, lansare de carte - ,,Noaptea lutierilor’’, volum de versuri publicat la Editura Curtea Veche,  Bucureşti,  autor Viorel Gongu.  Raluca recită  poezia  ,,Odihna unei pietre’’ apoi predă microfonul  autorului care  lecturează  poeme cu tematică diferită, începând cu ,,Noaptea lutierilor’’, poezie care a dat şi numele volumului de versuri.  Înainte de fiecare lectură scriitorul Viorel Gongu ne binedispune povestind cum s-au născut multe dintre creaţiile sale. Am ascultat cu plăcere ,,Sunt’’‚’’Nu sunt Mustang’’,’’Dorinţă de colind’’,’’Cerere de divorţ’’, cea din  urmă având o temă neobişnuită, un discurs liric în care înţelepciunea ia locul dragostei, făcând astfel mai uşoară despărţirea, pornind dintr-un   îndemn pacifist - ,,Hai... să murim frumos în amintire,/ Nu ca doi soţi, duşmani, în tribunal./ Inelele de iarbă, jos pe mal,/ Să le lăsăm ca punct, la despărţire!’’.

Aflăm de la prietenul  nostru, cantautorul Eugen Avram, care ne dăruieşte următorul moment muzical, că prima melodie ce deschide minirecitalul său se numeşte ,,Indiferent’’, o piesă  compusă la vârsta de 17 ani, pe care  o putem găsi  pe albumul ,,REGăSIRE’’, lansat în anul 2004. ,,Cântec pentru tine’’,,Te-aş înţelege din priviri’’‚’’Fata pe role’’ etc. , au fost  melodii  bine primite şi aplaudate de public.


Raluca Neagu recită poezia ,,joc’’ din volumul de versuri bilingv ,,Matricea Brâncuşiană’’, publicată la editura Sietch, Craiova 2012, autor  Tudor  Gheorghe Calotescu. Ea subliniază faptul că această carte este specială pentru modul în care a fost  creată, făcând  legătura dintre vers şi  un simbol al artei româneşti, Constantin Brâncuşi. Ne mărturiseşte că a fost uimită de conexiunea între cele două arte şi imaginile grafice din carte precum şi de picturile realizate de artistul plastic Ion Popescu Bradoschi.
Elena Shen, un interpret de muzică folk, extrem de sensibil, mângăie cu vocea  sa, ca un  râset de copil, sufletele publicului. Delicat, ferm, cald, sunt nuanţele melodiei ,,fiindcă mi-e dor’’, o formulă inspirată între muzică şi poezie care curge natural în vocea limpede ca un cer senin de primăvară. ,,perechi’’, piesă compusă în anul 2005, are ritm alert, cu tentă de jazz schimbă registrul melodiei anterioare -,,la ce-mi trebuiau cuvinte de-adio/când lumea e nouă, iar noi suntem vechi…’’.  Într-o manieră personală  Elena Shen  interpretează melodia ,,Când te-am cunosut, Cristina’’, melodie care încheie minirecitalul dăruit de  cantautoare.

Urmează un moment  poetic  cu  Raluca Neagu care impresionează publicul cu sensibilitatea versurilor sale. Recită ,,matrioska’’, ‘’35 fara 3’’.
Ştefan Ciobanu  ne citeşte câteva poezii din noul său  volum de versuri ,,de-a buşilea prin aer’’,  publicat la Editura Tracus Arte , Bucureşti. ,,spaţiul velin’’, ‘’drum bun domnule nimeni’’, ‘’Imense’’ , poezii care  se diferenţiază ca stil de orice gen literar actual, poetul  având amprentă proprie, cu tentă suprarealistă, impunându-se astfel în literatura contemporană modern.

Urmează momentul - ,,Aducem Basarabia acasă’’- prezentat de Clara Mărgineanu şi de  câţiva membri ai  Platformei Civice Acţiunea 2012, organizaţie formată din 33 de ONG-uri care au ca scop unirea Basarabiei cu România.  Astfel am aflat  despre activitatea  voluntarilor, oameni inimoşi   care au mulţumit românilor cu suflet,  pentru  donaţiile făcute,  cărţi pentru fraţii de peste Prut.


Această iniţiativă îmi aparţine,  impresionată fiind de spusele unei tinere basarabene, fondator al site-ului Literar Negru pe Alb, un site unde scriitorii români şi cei basarabeni sunt uniţi în cuget şi în simţire, făcând front comun întru creatitivitate în toate domeniile culturale. Elena îmi mărturisea nemulţumită  că in bibliotecile din Basarabia sunt cărţi scrise doar în alfabetul chirilic şi că şi-ar dori ca românii de acolo să poată citi în limba română, cea pe care au moştenit-o de la străbuni.  ,,Care au fost cele mai mari satisfacţii de până acum?’’, întreabă Clara Mărgineanu pe Sorin, student la ASE, unul dintre tinerii de bază ai Platformei Civice ,,Acţiunea 2012’’ care militează pentru unirea Basarabiei cu ţara mamă.  Acesta mărturiseşte că Basarabia a aderat la UE şi odată intrată, graniţele dintre cele două ţări vor dispărea. Au organizat mitinguri care  au adunat mulţi români în jurul acestui proiect, strângând peste 117.000 de semnături pentru un acord  legislativ care să facă posibilă unirea celor două surori. La mitingul ţinut în data de 20 octombrie 2013, s-a scandat sloganul: ,,Chişinău şi Bucureşti două inimi româneşti’’.  Momentul ,,Aducem Basarabia acasă’’ se încheie cu versurile poetului Grigore Vieru : ,, Din Basarabia vă scriu, Dulci fraţi de dincolo de Prut.
Vă scriu cum pot şi prea târziu,/Mi-e dor de voi si vă sărut…’’.

 Mihai Napu dedică  melodia ,,Maluri de Prut’’ tuturor celor care simt româneşte. ,,Chiar aş vrea să se îndeplinească dorinţa românilor .’’,  spune cantautorul,  apoi continuă programul cu melodia ,,Aş vrea să fiu’’ , o piesă compusă în anul 2o12, textul aparţinând prietenului său Nick Teodorescu. Mihai Napu a reuşit să câştige atentia totală a publicului prin piesele alese, dar mai ales printr-o  interpretare de mare excepţie. O voce puternică, flexibilă, care se muleză pe orice gen muzical, a percutat simţul celor prezenţi, determinându-i să cânte împreună cu el, să primească şi să rezoneze cu mesajul transmis. Un moment muzical incendiar care a magnetizat şi sensibilizat toată suflarea. Mihai Napu, născut în Bucureşti este  solist vocal, chitarist, a cântat alături de multe nume mari ale muzicii folk, a susţinut concerte atât în ţară cât şi peste hotare. De asemenea, a participat la diverse emisiuni Tv : Agentul Vip, Rai da' buni, Confidenţial - Antena 2, O dată în viaţă - TVR 1, la Kanal D şi la o serie de emisiuni Radiodifuzate. Din ianuarie 2013 înfiinţează ,,Mihai Napu Band’’,trupă ce participă la evenimente private.

Mulţi sunt cei care se joacă de-a scrisul, puţini sunt cei care fac un joc din scris , reuşind să trezească interes pentru labirintul cu o singură ieşire - sufletul cititorului. Unul dintre aceşti creatori de jocuri este şi scriitorul Viorel Gongu, autorul volumului de proză scurtă ,,Cămaşa de noapte’’, publicat la Editura Topoexim, Bucureşti, 2013. Viorel Gongu a publicat romanul ,,Bilete de loterie’’ şi două volume de versuri scrise în formă fixă :‘’Ultimul trandafir’’, ‘’Noaptea lutierilor’’. Este invitat să citească din cartea  pe care a lansat-o în această seară, aici  la Pariu pe Prietenie. Am ascultat cu interes ,,Nu vreau să fiu înger’’.
Mihai Napu încheie seara cu melodii care ridică sala în picioare.








Pariu pe Prietenie, un simbol al oamenilor care înţeleg că doar iubind şi dăruind gânduri, muzică, zâmbete, aplauze, pot fi cu o treaptă mai sus decât orice alt om care nu a cunoscut sentimentul bucuriei, al împlinirii, acumulând energie pozitivă la fiecare ediţie.
Echipa Pariu pe Prietenie (Sorin Teodoriu, Clara Mărgineanu, Ştefan Ciobanu, Ştefan Tivodar, Raluca Neagu şi Claudia Minela), mulţumeşte publicului precum şi tuturor invitaţilor care ne-au onorat cu prezenţa şi vă aşteaptă la următoarea ediţie care va avea loc pe data de 1 decembrie.

,,Atâta vreme cât există iubire şi dragoste de oameni, lumea asta nu  va pieri, lumea se va salva.’’(Dostoievski)






 Momentul open stage a fost realizat de Monica Berceanu care lecturează din volumul de versuri semnat de Viorel Gongu. Adela Voicescu, o ptânără din public, încântată de ceea ce a întâlnit la Pariu pe Prietenie, a fost invitată de Ştefan Ciobanu să-şi  spună părerea despre acest eveniment. Poeta Elena Toader a dorit să dăruiască Antologia Amprente Literare (antologie de poezie) unei persoane din public iubitoare de poezie. Adela Voicescu a primit în dar antologia.
                                     


Share |