RADIO VOCATIV

marți, 26 noiembrie 2013

ULTIMELE DOUĂ ZILE LA GAUDEAMUS

GAUDEAMUS 2013 - ZIUA a 4 a

23 noiembrie
Astăzi voi aduce în atenţia cititorului editurile care publică reviste şi cărţi pentru copii.
Cel mai interesant stand mi s-a părut cel al Editurii Chima Lego care a organizat un loc special amenajat pentru copii cu jocuri lego, creioane şi cărţi de colorat care au imprimate personaje din desenele  animate, Disney. Aici copiii se simt bine angrenându-se în diversele jocuri asistaţi de tineri reprezentanţi ai editurii. Copiii  pot face fotografii cu mascota Leu, personaj din desene animate.

Editura Unicart se axează pe povestiri şi jocuri interactive  cu suport pe CD. De peste opt ani editura a reuşit să câştige atenţia copiilor şi a tinerilor, cu vârste cuprinse între 4 şi 18 ani, publicând cărţi de colorat, enciclopedii, cărţi cu poveşti etc.

Standul Editurii ,,Casa Radio’’ este plin de micuţi care ascultă cu interes povestea celei mai frumoase cărţi editate pentru ei, carte de poveşti care are un buzunar special în care se află un CD cu poveştile lui Ion Creangă interpretate de actorii teatrului radiofonic.  Este invitată să vorbească şi să le citească micuţilor renumita actriţă Alexandrina Halic  pe care o ascultam şi eu pe vremea când eram copilă. Mi-a făcut plăcere să o reascult pe actriţa Teatrului Ion Creangă. Pentru o clipă m-am întors în timp , pe vremea copilăriei, când stăteam lipită de aparatul radio ascultând emisiunea ,,Noape bună, copii!’’.



Edu este o editură care îşi propune să aducă în atenţia cititorului cărţi cu profil educaţional: Abecedarul distractiv, Secretul marii piramide,  Comorile de pe tărâmul cuvintelor,  Foxi şi cartea misterelor etc.

 Editura Diana are oferte bogate de cărţi  educative: Isteţel şi Isteţica, Să dezlegăm tainele Matematicii, Descoperă şi completează, cărţi de colorat etc. Aici moşul şi renul Rudolf, aşteaptă ca micuţii să trimită scrisorile pentru cadourile de Căciun.
  Atrasă fiind de coloritul frumos al copertelor de cărţi am intrat în standul Editurii Art, simţind bucuria unui copil care descoperă lucruri noi şi frumoase. Am avut surpriza plăcută să asist la discuţiile animate de interesul comun, al unui grup de elevi,  pentru  cărţile preferate citite: Marele Nate, autor Lincoln Pierce, Jurnalul unui puşti – autor Jeff Kinney, Însemnările unei puştoaice, de Rachel Renée Russell etc. Este minunat că încă mai există părinţi care cultivă gustul pentru lectură celor mici.
Raptorul este un personaj îndrăgit de copii. Ei sunt îndemnaţi să participe la un concurs de fotografii iniţiat de Infotouch Mobile Internet Jevice care dăruieşte ca premiu o tabletă câştigătorului care obţine cele mai multe voturi pentru cea mai haioasă fotografie cu Raptorul.
Cel mai interesant stand mi s-a părut cel al Editurii Chima Lego care a organizat un loc special amenajat pentru copii cu jocuri lego, creioane şi cărţi de colorat care au imprimate personaje din desenele  animate, Disney. Aici copiii se simt bine angrenându-se în diversele jocuri asistaţi de tineri reprezentanţi ai editurii. Copiii  pot face fotografii cu mascota Leu, personaj din desene animate.
 Complexul Naţional Muzeal ,,Curtea Domnească’’ , Târgovişte, se prezintă cu o expoziţie de manuale vechi din anii 1926 – 1931, precum şi cu mobilier specific  şcolilor acelei perioade, bănci pe al căror pupitre se aflau tăbliţe,  călimări. Am descoperit harta lumii, în imediata propiere a tablei mari, unde  domnu’ învăţător, îmbrăcat în straie ţărăneşti,  îşi aşteaptă învăţăceii. 


 Manualele au stârnit interes în rândul vizitatorilor : Exerciţii de gramatică şi compuneri (1927- 19289), Manual de Muzică Vocală cuprinzând solfegii şi Cântece (1930 – 1931), Introducere în geografie, Abecedar, Zoologie pentru gimnaziu unic, Culegere de probleme pentru Bacalaureat (1930), Noul Manual pentru Bacalaureat etc.










,,Când ai încetat să fii mai copil, ai murit demult.’’. (Constantin Brâncuşi)

Ultima zi la Gaudeamus - duminică, 24 noiembrie 2013


Ultima zi a Târgului de carte Gaudeamus 2013, a fost încărcată de evenimente importante.
S-a remarcat standul editurii ,,Singur’’ din Târgovişte care a organizat lansări de carte în prezenţa autorilor: George Ioniţă - Cuvinte tăcute; Constantin Predescu- Neacşu – Labirintul vieţii; Camelia Iuliana Radu – Tangerine tango.
A fost prezentat Proiectul scriitorilor în manuscris, Camelia Iuliana Radu – Caietul roşu, Ştefan Doru Dăncuş – Avocaţii Cerului.
Au participat la eveniment scriitorii: Paul Vinicius, Mariana Dobrin, Alexandru Florin Petrache, Adriana Lisandru, Alex Vâlcu, Marian Dragomir, Călin Derzelea, Ioan Es. Pop, Maria Niculescu, Cezara Răducu, Maria Dobrescu, Mihai Antonescu, Luminiţa Zaharia, Alexandru Petria, Tudor Gheorghe Calotescu, Elisabeta Iosif, Gruia Lucian etc.
Mulţumesc poetei Camelia Iuliana Radu, director al Editurii Singur pentru generozitatea de a-mi dărui trei dintre cărţile ei: Oman – Editura Karta Graphic, Caietul roşu, Editura Singur, Tangerine Tango, Editura Grinta 2013.
Scriitoarea Cristina Nemerovschi, reprezentanta Editurii Herg Benet, prezintă romanul ,,alter.ego.’’, autor Ana Mănescu, din Bucureşti, o tânără talentată în vârstă de 24 ani. Aflăm de la Cristina Nemerovschi că autoarea face parte din categoria scriitorilor care citesc mult,  asta reflectându-se în lectura romanului. Ana Mănescu aminteşte despre  conţinutul cărţii care este o introspecţie a Sonnjei, protagonista romanului,  despre felul în care rezonează cu sinele. Pentru a ne convinge, tânăra lecturează un fragment din roman.

La Editura Brumar scriitorul şi criticul Felix Nicolau prezintă cartea nou apărută a scriitorului Andrei Velea – Plaja de la Vadu- proză scurtă. Autorul, la rugămintea cititorilor aflaţi la lansare, a lecturat un fragment amuzant din carte, convingând publicul să intre în posesia volumului, cu autograful autorului. Andrei Velea  a fost felicitat de prietenii aflaţi la eveniment şi a dat autografe cititorilor.
Editura ARS Docendi, editură academică recunoscută de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din învăţământul superior – Universitatea Bucureşti, (15 ani de la înfiinţare,1998- 2013), prezintă volumul ,,Modelul monarhic’’, ţintă a istoriografilor din secolele XV- XVII, volumui I, autor Cristina Veronica Andreescu; la ora 13:00 prezenarea volumului ,,Starea de iubire’’, autor Nicolae Marcovschi; Lansarea volumului ,,Titanic Vals’’, autor Tudor Mulatescu. Invitaţi:Lucia Hossu- Loghin, Bogdan Muşatescu. Prezintă Ioan Crăciun, director al Editurii Ars Docendi.
Bookfest ne anunţă că în perioada 13-23 decembrie 2013 va avea loc la Muzeul Ţăranului Român salonul de carte şi cadouri  ediţia a –II-a.
Mulţumiri domnului Ştefan Doru Dăncuş pentru găzduire,  pentru că a primit, ca un părinte enoriaşii săi, toată suflarea scriitoricească venită din toate colţurile ţării, ,  la standul editurii,,Singur’’, unde zâmbetele, felicitările, bucuria de a fi împreună, măcar o dată pe an, nu au încetat până în ultimul
ceas al închiderii Târgului de carte Gaudeamus.
Muza fie cu noi! Pană uşoară! Să fim citiţi!
Ave, prieteni!
A relatat pentru dv. Claudia Minela

Share |