RADIO VOCATIV

vineri, 29 noiembrie 2013

CĂMAŞA DE NOAPTE - VIOREL GONGU

  1. ,,Cămaşa de noapte’’ este un puzzle care asamblat, formează omul şi viaţa cu neajunsurile şi bucuriile ei, cu amintirile rămase în albumul nealterat de timp al sufletului.
Punctul de pornire - naraţiunea ,,Cămaşa de noapte’’- are un fundament filosofic puternic ancorat în realitate care jonglează cu ideea că oamenii ieşiţi din standardul normalităţii, nu sunt în toate minţile.
Irealul întâlnit în proza scurtă a lui Viorel Gongu reprezintă  o categorie estetică în care fapte neobişnuite, inexplicabile, intervin şi perturbă realitatea cotidiană, precum în lectura ,,Lumea lui Lem’’, (Lem Stanislaw, scriitor polonez SF).
 O altă temă care se evidenţiază în naraţiunile lui Viorel Gongu este tema copilăriei, bine conturată prin prezentarea faptelor, a locurilor şi personajelor închise în folderul emoţional al memoriei afective. 
Viorel Gongu, un mare iubitor de animale, reuşeşte să impresioneze prin texte inspirate din realitate, precum ,,Bilete pentru Monte Carlo’’ – în care stăpânul descrie detaliat aroganţa celor care şi-au ales o meserie, cea de medic veterinar, doar pentru bani, pentru a-şi petrece vacanţele în locuri costisitoare, vacanţe făcute pe spinarea suferinţei animalelor.  Este remarcabil  cum stăpânii fac sacrificii să diminueze,  fără să aştepte nicio răsplată din partea cuiva.
Precum Van Gogh în romanul ,,Bucuria vieţii’’, de Irving Stone care descoperă viaţa mizeră a minerilor, cu plămânii ciuruiţi,  sutele de copii, sub 14 ani, care trudesc câte 12 ore zilnic în iadul  minelor, expuşi celor mai tragice accidente , pentru 2 franci pe zi, Virgil Gongu descoperă şi el lumea întunericului autohton unde cei oropsiti, pentru a practica această meserie, ca un blestem, sunt nevoiţi să împartă cu şobolanii aerul şi spaţiul galeriilor întunecate, reci, gata oricând să  se prăbuşească peste ei, galerii  cu miros de mucegai şi umede, unde minerii  sunt urmăriţi, de la intrarea în şut şi până la ieşire, de  coasa morţii. Citind ,,Cămaşa de noapte’’, volum cu povestioare inspirate din viaţa reală, veţi rezona cu  întâmplările expuse  de Viorel Gongu.

CRONICILE UNUI SCANDALAGIU ALTFEL

  1. ,,Cronicile unui scandalagiu altfel’’- Câţi dintre noi nu se  lovesc  zilnic de neajunsuri? Câţi dintre noi nu suportă tratamentul  inuman,  prescris pe reţete stresante,   de doctorii societăţii care ne conduc? ... ne conduc spre cel din urmă drum.  Toţi avem aceleaşi nemulţumiri, dar niciunul nu are curajul să spună lucrurilor pe nume, atunci când trebuie, sau să-şi manifeste nemulţumirea vizibil. Ne merităm soarta. Nicio naţiune nu s-a schimbat în bine  vorbind  pe la colţuri, aşa cum o face ţăţica... Ţăţica Românica.  Mai sunt şi excepţii, puţine, ce-i drept. Am cunoscut un ,,scandalagiu altfel ’’ care ştie să rotunjească  cu măiestrie cuvântul , astfel încât ironia să usture politichia, chiar dacă usturimea se manifestă oleacă pe la colţul coatelor, pentru că este ştiut faptul că dumnealor, conducătorii, au un scut de neputut, un miserupism debordant, împotriva cărora orice lovitură este barată. Aşadar, scandalagiul  adună în cartea sa cronici prin care radiografiază cu exactitate  defectele societăţii în care trăim, ridiculizând penibilul întâlnit la fiecare pas, începând  cu bruştuluitul  fără motiv al copilului,  şocul avut într-o bancă, aflând că moneda naţională nu mai este leul ci ronul,  admiraţia pentru Gâscanul, fotbalistul care a jucat în echipa naţională fără pretenţia de a fi vedetă, cu demnitatea unui adevărat om de valoare care ,,ne-a dat o lecţie de bun simţ şi modestie’’, până la politicienii care au  lăsat să se producă confuzia dintre rom şi român, România devenind peste noapte ţara romilor, numiţi de alte naţiuni  gitanes, gipsy etc.  Despre discriminări şi alte scandalagisme altfel veţi  alfa doar intrând în posesia  volumului ,,Cronicile unui scandalagiu altfel’’, autor Ioan Marian.
LECTURĂ PLĂCUTĂ!

NOAPTEA LUTIERILOR - autor Viorel Gongu

  1. ,,Noaptea lutierilor ’’  - un volum de versuri ca un potpuriu venit pe undele  unui suflet aparent singuratic, boem,  o muzică intensă  care trece de la doina plaiurilor mioritice,  scrisă într-un registru modern, până la citadinul alterat pe care-l respirăm zilnic, sufocaţi fiind de legile nescrise ale supravieţuitorului în lupta cu viaţa.  O concesie venită din spiritul unui om care iubeşte viaţa în forma ei nativă, aşa cum a fost creată de divinitate  – natură, vieţuitoare – dar şi sub forma unică a sufletului  peren de poet – iubire, revoltă, anxietate, bucurie. ,,Noaptea lutierilor’’ merită atenţia cititorului pentru că lecturând poeziile lui Viorel Gongu, vom urca încă o treaptă spre spiritul  efervescent, înălţător,  la care toţi râvnim.
 
LECTURĂ PLĂCUTĂ!
Share |